Ima

 Szerző: Sue Patrik katerória: Uncategorized 2 hozzászólás

Ki nem került már élete során kétségbeejtő, kilátástalan helyzetbe?Ki nem vesztett el még számára értékes embert, állatot, állást vagy bármi mást?

Ki nem sírt még zárt ajtók mögött, az éj leple alatt kétségbe esetten, reményt vesztetten…?

Szerintem nincs olyan ember, kortól-nemtől-vallástól függetlenül, akinek a szájából ne hangozott volna még  el egy fájdalmas sóhajtás közben:-Istenem!-

Az imáról mi jut eszünkbe?Látunk valakit, valakiket összekulcsolt kézzel térdepelve, fejet lehajtva, vagy tekintetüket egy feszületre szegezve, ahol Jézus meggyötört teste életnagyságban magasodik az imádkozók fölé.

Pedig ehhez nem kell templom, nem kell szentély…amikor éjjel egymagunk vagyunk és kétségbeesett gondolatok cikáznak át agyunkon, aggódva várva a hajnalt, akkor meghallhatjuk Isten hangját …vagy a saját belső hangunkat…

Mert napközben, a rohanásban, kapkodásban, a forgalom zajában ezt nem lehet.Ehhez csend kell, béke , nyugalom….az elme nyugalma…

Néha meg kell állnunk, és csendesen be kell várnunk a saját lelkünket…mert a sok futásban, temérdek munkánkban ő lemarad….Ő nem akar megfelelni, ő nem akar a saját testünk ellen tenni…És ez a 22-s  csapdája:azért van gond és konfliktus az életünkben, mert a lelkünk így jelez:állj már meg és figyelj rám!Itt vagyok!Nélkülem nem tudsz tovább menni!!

És amikor imádkozunk, akkor kerülünk a  legközelebb a lelkünkhöz:ez a legintimebb kapcsolat saját magunkkal .

Az imában megfogalmazzuk a vágyainkat, álmainkat, hangot adunk kétségbeesésünknek, úgy érezzük, mi már mindent megtettünk, hogy változás legyen:most már csodára várunk.

És ha át tudjuk adni a gondjainkat Istennek, egy magasabb hatalomnak, a Sorsnak….vagy nevezzük bárminek:egyszer csak megérkezik a csoda: a válasz imáinkra….Pedig nem tettünk mást:csak nem görcsöltünk tovább…Nem kell ehhez szóról-szóra idézni különböző vallási szertartások liturgiáit, nem kell bonyolult mondatokat alkotnunk:csak egyszerűen kimondani, mi az , ami ott belül feszít.

Aki vallásos neveltetésben részesült, annak talán könnyebb az elfogadás:ő elfogadja Isten döntését, alázattal meghajol az Ő akarata előtt.

Ilyenkor félre tesszük az Egót, ilyenkor találhatunk rá megsebzett lélekrészeinkre is, amiket valahol-valamikor elhagytunk….

 

 

 

Pray

 

“Ha az egyedüli ima, amit elmondasz egész életedben, így hangzana: “Köszönöm”, az is elegendő lenne.” (Meister Eckhart)

“A vallás elválaszthatatlan a csodától.
És itt nemcsak a csodás tettekről és legendás eseményekről van szó, hanem az imádságról is.
Imájában az ember azt kéri az Istentől, hogy tegyen csodát.
Csoda alatt azt érti, hogy lépjen át az Úr a kérlelhetetlen törvényeken, és változtassa át a nehéz valóságot. Könnyítsen a súlyos életterheken, lágyítson a fájdalmon, segítsen gondolatai, reményei és vágyai megvalósulásában.
Keresztény szóval az imádság kegyelmet kér törvény helyett.
A kegyelem pedig – ebben a kőkemény törvényvilágban – csoda.”
(Müller Péter: Titkos tanítások)

 

“Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.”(John Lennon)

 

“Az imádságnak nincs ” tudományos” értelme. De ez a tudomány szegénysége, nem az imáé. Az igazán nagy tudósok jól ismerik az ima jelentőségét.”
(Müller Péter: Jóskönyv)

 

 

Sue PatrikIma

2 hozzászólás

 1. Pivonné Marianna
  Válasz

  Semmi se zavarjon,
  semmi ne rémítsen,
  minden elmúlik, Isten nem változik.
  A türelem mindent elér.
  Annak, aki Istené,
  semmi sem hiányzik,
  Isten egymaga elég.

 2. Vera
  Válasz

  Hogy kihez imádkozol,az lehet hogy a neveltetésedtől függ,de igazán csak akkor “ér valamit”,ha te magad vagy az ima forrása.nem a címzett a fontos,hanem,hogy magadnak kimondd azokat a gondolatokat,amik szétfeszítenek,összetörnek.,de bizony idetartoznak azok is amiket egy-egy boldog pillanaért mondunk.Soszor kérem eltávozott szeretteimet,hogy nyújtsanak menedéket,segítséget,mikor el akarok bújni még magam elől is,mert rámszakadt az élet ,és igen,gyakran meg is kapom a megbékélést..Nekem ez az ima értéke,értelme.

Szólj hozzá