Házasság

 Szerző: Sue Patrik katerória: Uncategorized szólj hozzá

Könyvemben nagy szerepe van a cigány babonáknak és hiedelmeknek.

Sok cigány nővel és férfival beszélgettem ezekről és nagyon sok érdekességgel találoztam kutatásaim során.

Most a házasság és esküvő témaköréből merítettem néhányat:

-Az esküvőt szerencsételen dolog késő esti órákban vagy pénteken tartan.Kedd, csütörtök, szombat  vagy vasárnap kedvező.Rossz előjelnek tartják, ha a jeles napon a mátkapár előtt egy disznó, nyúl, vagy gyík szalad át az úton, ugyanis ezek az állatok az antik időkben istenségek szent állatai voltak.A kereszténység felvételével megtiltották a régi istenek tiszteletét, így rossz ómenné váltak ezen a napon.

-Nem volt szabad esküvő előtt temetőbe menni, és rossz dolognak számított, ha a véletlen úgy hozta, hogy egy nyitott sírt lássanak, mert akkor úgy hitték, ezzel sírba temetik a házasságukat vagy a gyermekeiket, ha egyáltalán lesznek.Az  öregek udták, hogy a temető és a környéke hemzseg a szellemektől , akik elvihetik a pár szerencséjét.

-A kettős esküvő mindíg rosszat hoz:az egyikük biztosan elválik.

-Ha a lakodalom napján esik a hó vagy temetési menettel találkoznak, az sem jó jel, mert csalódás érheti őket.

-Ha a vőlegény a szertartás alatt leejti a jeggyűrűjét, vagy leesik a menyasszony fátyla, a házasság hamar véget ér.

-Sok helyen az a közmondás járja, hogy aki szerencsés a kártyában, az szerencsétlen a szerelemben.Ha az esküvő napján esik az eső, a menyecske könnyeket fog hullajtani a házassága alatt .Egy idős cigányasszony szerint pletykás lesz a menyecske.

A világon mindenütt elterjedt az a hiedelem, hogy a gonosz szellemek általában kihasználák az ünnepi pillanatokat rossz tetteik végrehajtására.Ezért régen az esküvői csokrok erős fűszerekből álltak, mint fokhagyma és kakukkfű, hogy elriasszák a zavart keltő démonokat.

-A legnagyobb bánatot és szomorúságot az hozza a babona szerint, ha az ara saját kezűleg varrja erre az alkalomra a ruháját:annyi könnycseppet fog hullajtani, ahány öltéssel készítette.Abban a helységben, ahol a ruha készül, még fütyülni sem szabad, mert odacsalja az ártó szellemeket.

-Ha hétfőn kötteteik a frigy, egész életükben beszekedni fognak.

Szeretnétek még olvasni más népek babonáiról is ?

 

Sue PatrikHázasság

Szólj hozzá